Vuistregels voor een vlotte start van uw renovatie

Geachte bouwheer, 

Fijn dat u erbij bent!

Op deze blogpagina komt u heel wat te weten over de fascinerende bouwwereld door de ogen van Jean Pierre en Rany Peeters, door de wol geverfde zaakvoerders van bouwbedrijf Artisan bvba uit Leuven. Artisan bvba biedt u een waaier aan praktische tips en tricks, geeft u inzicht in de do’s en dont’s. Al deze informatie bouwde het team van Artisan bvba de afgelopen 30 jaar op tijdens bouwwerken op talloze werven. 

Artisan bvba heeft de maatschappelijk verantwoorde ambitie u geïnformeerd en voorbereid aan de start te brengen van een belangrijke gebeurtenis: de renovatie van uw woning of appartement. Hieronder sommen Rany en Jean Pierre de vuistregels op die  u best in acht neemt voorafgaand aan uw renovatie- en/of bouwproject:

1.Zet uw wensen/noden op papier

Als bouwheer denkt u veel na over de verbouwing van uw huis of appartement. Misschien heeft u er al de slaap voor gelaten. Dat is begrijpelijk. U moet beslissen wat belangrijk is voor u en uw gezin. Op korte, middellange en lange termijn. U moet becijferen welke investeringen passen binnen uw budget, enz. Artisan bvba raadt u aan al uw noden en bouwwensen, klein en groot, op papier te zetten. Deze uitgeschreven kapstok zal uw trouwe bondgenoot zijn tijdens de besprekingen met aannemer, architect, financiële instelling en overheid.

2.Aannemer en architect

Vaak stappen bouwheren eerst naar een architect. Op het eerste gezicht is dat een logische stap in het bouwproces: een aannemer bouwt met uitgewerkte plannen in de hand, toch? Wel, Artisan bvba draait de rollen om en adviseert u eerst langs te gaan bij de aannemer. Waarom?

  • Uw aannemer voert de bouwwerken uit

Stedenbouwkundige plannen zijn belangrijk maar hebben voor u geen toegevoegde waarde als ze niet correct worden uitgevoerd op de werf. Bovendien nemen de bouwmaterialen en de werkuren de grootste hap uit uw budget. De keuze van uw aannemer is zonder twijfel van groot belang!

  • Uw aannemer voert de bouwwerken uit conform uw budget.

Architecten zijn doorgaans creatieve geesten die de door u aangebrachte ideeën zullen vertalen in een plan.  Vaak komen ze evenwel met andere interessante voorstellen op de proppen die u doen likkebaarden. Bakstenen doen dromen, niet? Aan die nieuwe ideeën hangt evenwel ook vaak een prijskaartje. Door eerst langs te gaan bij uw aannemer krijgt u meteen een duidelijke en realistische raming van wat u mag verwachten voor uw beschikbare budget. Uw aannemer is thuis in de groothandels van bouwmaterialen en is op de hoogte van de actuele prijzen.

  • Uw aannemer werkt graag samen met een architect met wie het “klikt”.  

Is de verstandhouding optimaal tussen aannemer en architect, dan zal het resultaat van uw verbouwing er wel bij varen. Vraag het maar na bij u in de buurt. Vaak zijn er misverstanden en gebeuren er fouten omdat aannemer en architect elkaars manier van werken niet of niet voldoende kennen. Uw aannemer werkt dus graag samen met een architect met wie hij eerder al succesvol bouwprojecten heeft gerealiseerd.

  • Uw aannemer werkt graag samen met een oplossingsgerichte architect.

Vaak krijgen bouwheren van architecten te horen dat bepaalde wensen niet haalbaar zijn omdat de stedenbouwkundige regels het niet toelaten. Met die uitleg bent u niet geholpen want uw wens komt op de helling te staan. Daarom is het belangrijk dat aannemer en architect geregeld overleggen op de werf, en in samenspraak met de bouwheer zoeken naar oplossingen voor een op het eerste gezicht onmogelijke opdracht.

3. Referenties

Nog een belangrijke. Vraag uw aannemer om meerdere referenties. Ga vervolgens langs bij de bewoners en stel hen de vragen die u aanbelangen. U zal versteld staan hoeveel u te weten komt over het doorlopen bouwproces.

Wilt u meer informatie? Jean Pierre en Rany Peeters staan u met veel plezier te woord.

T. 0495 54 11 26.

Je dak renoveren. Wat, waarom en wanneer?

Het goede weer laat bij het begin van deze zomer wat op zich wachten maar bij de eerste zonnestralen kan je er zeker van zijn dat de dakwerkers weer aan de slag gaan. Zo staan er ook bij Artisan verschillende dakrenovaties op de planning voor de komende periode. Maar waarom en wanneer moet je je dak nu precies laten renoveren? En aan wat mag je je verwachten? 

Tijd voor een volledige dakrenovatie?

Vaak wordt gezegd dat een dak ouder dan 20 jaar aan een renovatie toe is. Daarnaast zijn er echter ook nog andere punten waaraan je kan zien dat jouw dak nu écht wel aan renovatie toe is. Spot je afgebladderd houtwerk, lekkend water, lekkende goten, kapot loodwerk of in geval van een plat dak grote plassen water op je dak? Dan doe je er best aan om ons even te contacteren en dan bekijken wij met jou wat er precies moet gebeuren én wat jouw mogelijkheden zijn. Zo kan het zijn dat de dakconstructie zelf nog in orde is en dat een, al dan niet gedeeltelijke, vernieuwing van de dakbedekking de problemen oplost. Nieuwe dakpannen of nieuwe roofing en de klus is geklaard! Is de dakconstructie toch zwaar aangetast dan is het plaatsen van een volledig nieuw dak aan de orde. Daarnaast kan een dak renoveren ook door middel van een overzetdak. Een overzetdak is een soort dakbedekking bovenop een andere dakbedekking maar kan ook enkel uitgevoerd worden wanneer de dakconstructie nog in goede staat is. 

Voordelen en premies 

Belangrijk om weten is dat alle daken in Vlaanderen voor 2020 verplicht geïsoleerd moeten zijn. Wie zijn dak dus nu laat renoveren kan tegelijkertijd zijn dak laten isoleren. Wie zijn dak laat renoveren en tegelijk laat isoleren bespaart niet alleen op de uitvoeringskosten, maar zal ook zijn energierekening opvallend zien dalen. De juiste dakisolatie houdt in de winter de warmte vast en in de zomer de warmte buiten. Wie zijn dak laat isoleren heeft bovendien ook recht op premies voor dakisolatie. Ook voor het renoveren van je dak is een renovatiepremie beschikbaar. Voor alle vragen over premies, dakrenovaties en isolatie kan je bij ons terecht. Maar we geven je alvast een gouden tip; wie een dakisolatie wenst in te plannen doet dit best een jaar op voorhand. De agenda’s voor dit seizoen zitten bij de meeste dakwerkers volledig vol.